Név:
Vas Károly
Életrajzi adatok:
(Magyaróvár, 1919. augusztus 20. – Bp., 1981. november 22.) kémikus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (levelező 1964. április 24.). Főként az élelmiszerek tartósításának kérdéseivel, az élelmiszerek romlását előidéző enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok vizsgálatával foglalkozott.
Tudományos osztály
MTA VII. Kémiai Tudományok Osztálya
Életrajzi források:
- Markó László, Burucs Kornélia, Balogh Margit, Hay Diána (2003): A Magyar Tudományos Akadémia tagjai 1825-2002. MTA Társadalomkutató Központ, Budapest Link: https://real-eod.mtak.hu/7573/1/AMTATagjai1825-2002.pdf#page=1377
Disszertáció:
- Doktori disszertáció (teljes szöveg): Vizsgálatok az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok elleni védekezés kémiai és fizikai módszerei köréből
http://opac.mtak.hu/F?func=direct&local_base=MTA01&doc_number=000723464
Akadémikus ajánlás:
- Link az ajánláshoz: https://real-j.mtak.hu/6138/1/Tagajanlasok_1964.pdf#page=29
Székfoglaló:
- Levelező tag: A z élelmiszer feldolgozás néhány kémiai és fizikai módszeréről. Elhangzott: 1967. jún. 20.
Publikációs lista:
Digitalizált művei az MTA KIK gyűjteményében:
Nekrológ:
- Beck Mihály: Vas Károly (Magyar Tudomány, 1982)
Link: https://real-j.mtak.hu/137/1/MATUD_1982.pdf#page=340